La o vizită a istoricului Nicolae Iorga la Mănăstirea Coșula în perioada când era Prim Ministru a descoperit că la Coșula au fost făcute printre primele traduceri din limba greacă în limba slavonă.
Parohia "Izvorul Tămăduirii" Coșula a fost înființată în anul 2003 prin sfințirea temeliei bisericii de către P.S. Calinic Botoșăneanul, în aceeași zi fiind sfințite și locurile de biserică din satele Buda și Șupitca, din comuna Coșula.
Coșula apare ca parohie, dar sub patronul "Sf. Ierarh Nicolae", din perioada domnitorului Alexandru Ioan Cuza până în anul 1990, slujbele fiind oficiate în biserica mănăstirii cu același nume.
În anul 1990, IPS. Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reînființat Mănăstirea Coșula , aducând aici câțiva călugări care să se ocupe de slujbe și administrarea mănăstirii.
În anul 2003 s-a hotărât ridicarea unei biserici în sat și aducerea unui preot de mir care să slujească în parohie, lăsând mai mult timp celor din mănăstire să se ocupe de treburile interne-liturgice și administrative. Așadar, la data de 15 august 2004, la Mănăstirea Zosin, a fost hirotonit PC. Pr. Adrian Achițenei. La data de 1.09.2004, acesta a fost instalat în parohie. Neavând unde sluji, s-a început construcția unei Case Sociale, finalizată în data de 15.12.2004, unde s-au oficiat slujbele până în data de 29.11.2007. În vara anului 2005 s-a început construcția bisericii noi, cu ajutorul exclusiv al enoriașilor, atât financiar cât și ca mână de lucru.
Biserica este zidita din BCA-uri care apoi au fost tencuite - zidul având o grosime de 45 cm - și este acoperita cu tabla aluzinc.
În viitorul apropiat se vor amenaja curtea bisericii, gardul de împrejmuire, clopotnița etc.
Din data de 30.11.2007, s-a început oficierea slujbelor religioase în noua biserică.
Comuna Coșula - prezentare
Comuna Coșula este situată în partea de sud-vest a teritoriului administrativ a județului Botoșani, se regăsește din punct de vedere geomorfologic în marea unitate structurală cunoscută sub denumirea de "PLATFORMA MOLDOVENEASCĂ" reprezentată prin dealurile Cozancea - Todireni în depresiunea Jijia - Bahlui . Comuna Coșula are în componență patru sate: Coșula, Șupitca, Pădureni și Buda, o populație de 3600 locuitori, predominată de cetățenii de etnie română dar și de etnie romă. Este atestată documentar din anul 1535 an în care a fost zidită Mănăstirea Coșula în timpul domniei lui Petru Rareș de către vistierul Mateiași Coșorvei de la numele căreia a rămas și numele satului Coșula. Peste pârâul Miletin este construit un pod de piatră de domnitorul Ștefan cel Mare în anul 1503.